
Regarding Use of Physical Restraints 

This correspondence is in response to your letter dated October 7, 2000, asking for an 
opinion from the Kentucky Board of Psychology on an issue regarding the scope of 
practice of psychology and the use of physical restraints. 

Please keep in mind that this correspondence is an opinion of the Board based solely on 
the facts you have presented, which will be summarized below. The Board has authorized 
this opinion to you as an Opinion and Declaratory Ruling pursuant to KRS 13A.130(3) 
and KRS 13A.010(2)(b) as the agency with jurisdiction to interpret the statutes and 
regulations in KRS Chapter 319 and 201 KAR Chapter 26 which govern the practice of 
psychology in the Commonwealth of Kentucky.  

Introduction. 

The Board is presented with the question whether the practice of psychology includes 
issuing orders for physical restraints within a mental health care facility which treats 
patients who may be self-abusive. The entirety of the facts you have presented along with 
the specific question you ask are as follows:  

Are licensed clinical psychologists who are employed in an intermediate 
care facility for mentally retarded adults, within the scope of their practice, 
able to write emergency orders for use of such protective equipment as 
mittens, wrist restraints and helmets if a client displays significant self-
abusive behavior? 

II. Whether the practice of psychology includes issuing orders for physical restraints. 

The Board would again resummarize your question as to whether the practice of 
psychology includes issuing orders for physical restraints in appropriate mental health 
facilities and for appropriate medical/psychological reasons.  

KRS 319.010(3) defines the "practice of psychology." 

"Practice of psychology" means rendering to individuals, groups, 
organizations, or the public any psychological service involving the 
application of principles, methods, and procedures of understanding, 
predicting, and influencing behavior, such as the principles pertaining to 
learning, perception, motivation, thinking, emotions, and interpersonal 
relationships; the methods and procedures of interviewing, counseling, and 
psychotherapy; of constructing, administering, and interpreting tests of 
mental abilities; aptitudes, interests, attitudes, personality characteristics, 
emotion, and motivation. The application of said principles and methods 
includes, but is not restricted to: diagnosis, prevention, and amelioration of 
adjustment problems and emotional and mental and nervous disorders of 
individuals and groups; educational and vocational counseling; the 
evaluation and planning for effective work and learning situations; and the 
resolution of interpersonal and social conflicts. 



As you can see from the definition of the practice of psychology, this includes: "any 
psychological service involving the application of principles and methods, and 
procedures of understanding, predicting, and influencing behavior[.]" Another relevant 
section of the definition of the practice of psychology includes: "The application of said 
principles and methods includes, but is not limited to: diagnosis, prevention, and 
amelioration of adjustment problems and emotional and mental and nervous disorders of 
individuals[.]" 

Based upon the above relevant sections of KRS 319.010(3), the Board is of the opinion 
that the issuing of an order for physical restraints (such as mittens, wrist restraints, and 
helmets) is within the scope of the practice of psychology. Such authority would be found 
within the psychologist’s ability to "influence behavior" and "prevent and ameliorate 
adjustment problems and emotional and mental and nervous disorders." 

However, please be advised of the following limitations. First, the psychologist must 
follow the appropriate standard of care to determine when such a physical restraint is 
warranted which may not be limited only to the facts you have stated, that is, this 
function may not be limited to situations "if a client displays significant self-abusive 
behavior." 

Second, a psychologist must also be competent in this area to perform these functions as 
allowed by law. Under 201 KAR 26:145 § 3 "Competence," "the credential holder shall 
limit practice . . . to the areas of competence in which proficiency has been gained 
through education, training, and experience." 

Third, a psychologist in the employment of a licensed health care facility, such as an 
intermediate care facility for mentally retarded adults, must also obey all applicable rules 
and regulations governing how such a licensed health care facility may operate. For 
example, any employing entity may have its own employee policies which govern who 
may and may not perform such functions. You would be advised to determine what your 
employer may allow and what the licensed health care facility may allow. 

In sum on this point, what the law may allow in KRS 319.010(3) and what an individual 
psychologist may be proficient to perform, as allowed by the psychologist’s employing 
licensed health care facility, may not be the same. 

II. Conclusion. 

As the agency authorized by the Kentucky General Assembly to regulate the practice of 
psychology in this state, the Board is empowered to interpret its statutes and regulations. 
In summary, the Board is of the opinion that a licensed psychologist may, within the 
scope of the practice of psychology, issue orders for physical restraints in appropriate 
mental health facilities and for appropriate medical/psychological reasons. 

These acts are limited by the separate mandates that a psychologist only practice within 
the area of competence and proficiency gained through education, training, and 
experience. Individual employers and mental health facilities may have separately 



applicable employment or facility policies that address which practitioners may have 
such employment duties and under what circumstances. 

 


